Elixir d' Anvers een ijzersterk Antwerps topproduct sinds 1863

Elixir d’Anvers werd beroemd na haar uitvinding in 1863. Het 'levenswater' is nog steeds een doeltreffend middel tegen allerlei kwaaltjes en bevat maar liefst 32 verschillende soorten kruiden en heeft een alcohol percentage van 37%.


Elixir.jpg


Het recept is sinds de uitvinding door François-Xavier De Beukelaer ook onveranderd gebleven en de likeur wordt nog op dezelfde, ambachtelijke wijze gemaakt.' Het is Ivan Nolet zelf die aan de slag gaat in een laboratorium op de eerste verdieping van de stokerij als de kruidenmengeling opnieuw gemaakt moet worden. 'De overdracht van het recept van generatie tot generatie kan pas na een lange opleiding. Het moet allemaal strikt geheim blijven.'

Elixir d'Anvers is niet alleen lekker, het helpt ook tegen allerlei kwaaltjes. 'Het likeur is een uitstekende digestief', zegt Chris, een van de gidsen bij F.X. De Beukelaer. 'Mensen die na een feestmaaltijd met een opgeblazen gevoel zitten, drinken best een glaasje en dan komt het allemaal dik in orde.'

Ook tegen menstruatiepijnen, maag- en darmklachten en slapeloosheid is Elixir een doeltreffend middel. 'Maar de likeur is ook letterlijk en figuurlijk een paardenmiddel', zegt Chris. 'Heel wat paardenfokkers in België hebben een fles staan in de stal. Paarden die last hebben aan de darmen (koliek), krijgen een halve fles te drinken en alles is opgelost.'

Naast Elixir d’Anvers bestaat er ook nog Elixir de Spa, deze Elixir zou reeds sinds de 17e eeuw geproduceerd worden door kapucijnen en bevat 40 verschillende soorten planten en kruiden. Hiermee zou het de oudste elixir van België zijn. In 1858 werd de productie overgenomen door destilleerderij "Schaltin, Pierry et Cie". In 1869 kreeg de stokerij het predicaat Hofleverancier op basis van de Elixir de Spa. Het werd de eerste erkende hofleverancier van België.

In 1956 werd het bedrijf overgenomen door FX De Beukelaer, die de likeur na 63jaar nog steeds produceert volgens de originele receptuur. De likeur heeft een alcoholpercentage van 40%.


elixir-4576-2.jpg

Na een jarenlange zoektocht legt François-Xavier de Beukelaer in de vroege ochtend van 19 maart 1863 de laatste hand aan het recept voor zijn Elixir d’Anvers. Al snel wint het drankje aan populariteit in Antwerpen en de rest van de wereld. De Beukelaer moet wegens plaatsgebrek aan de Antwerpse Paardenmarkt verhuizen naar de Haantjeslei, omstreeks 1894. 125 jaar en zeven generaties later bevindt de stokerij zich nog altijd op dezelfde plaats en is er bijna niks veranderd. Er wordt nog steeds gebruikt gemaakt van de koperen meng- en stoomketels van toen. Alleen het bottelen van de Elixir gebeurt volledig automatisch.

Er zijn maar enkele mensen, waaronder ikzelf, die weten hoe je precies de Elixir moet maken', zegt Ivan Nolet de Brauwere, telg van een oud stokersgeslacht en gedelegeerd bestuurder van FX De Beukelaer.

elixir-4580.jpg


Nina Laviana Martinez

Chef - Foodstylist - Recipe Developer - Antwerp - Asturias

www.bitesandwalks.com
Vorige
Vorige

Wablieft? Geld besparen met een food tour! Hoe doe je dat?

Volgende
Volgende

Aan tafel door de eeuwen heen