Antwerpse Brouwerij Brochus

Dat je niet alleen een passie voor bier moet hebben om een succesvol bedrijf op te starten is duidelijk. Bij brouwerij Brochus staan Nick en Roel aan het roer, 2 jeugdvrienden die tijdens hun studies bio ingenieur en rechten aan het brouwen zijn geslagen.

Nick en Roel van Brouwerij Brochus - Foto Jens Mollenvanger Libelle

Nick en Roel van Brouwerij Brochus - Foto Jens Mollenvanger Libelle

De studies werden mooi afgerond maar Nick en Roel wisten al lang dat hun toekomst in het brouwen van bier zou liggen.

Op een regenachtige zondag bracht ik een bezoekje en Nick vertelde me alles wat ik moest weten over hun Brochus:

Nina: ‘Zoveel jaren ernstige studies achter de rug en nu doen jullie iets helemaal anders’

Nick: ‘Onze studiekeuze was zeker en vast een goeie basis! Ik heb een heel wetenschappelijke achtergrond over alles wat met leven te maken heeft. Gisten en chemische processen zijn nu eenmaal belangrijke onderdelen als je bier brouwt. Roel weet alles over het juridische aspect en zo vullen we elkaar mooi aan.

Nina : ‘Hoe zijn jullie hier dan aan begonnen?’

Nick: ‘We kennen elkaar vanaf onze jeugdjaren, ik denk dat we 9 jaar waren toen we elkaar voor het eerst tegenkwamen. Ik kreeg een brouwset cadeau voor mijn verjaardag. Dat pakket heeft eerst een jaar in de kelder gestaan, daarna ben ik eraan begonnen maar geloof me vrij het trok echt op niks, volledig mislukt!

Zoveel jaren later kom ik Cedric Pirlot tegen, de zoon van Guy Pirlot (brouwerij Kempisch vuur Zandhoven/Herentals). We hebben toen samen een bier gebrouwen voor een project op school. Daarna heb ik het ook eens met Roel geprobeerd bij mij thuis. Vanaf toen konden we niet meer stoppen. Tijdens dat studiejaar kwamen we zeker elke week samen. We hebben toen wel 40 verschillende soorten bieren gebrouwd, gewoon thuis in de keuken. Alles aanpassen, nieuwe dingen maken, het was een fantastisch jaar … we deden het vaker en vaker!’

brochus-5861.jpg

Nina : Ondertussen zitten jullie hier in jullie eigen bier brouwerij in het midden van de stad!

Nick: ‘Ja we hadden geluk want het pand is van Joris, de Nonkel van Roel en het stond leeg. Dus in 2014 zijn we hier ingetrokken, de benedenverdieping is het labo van de brouwerij. Het is hier klein maar momenteel perfect.’

Nina : ‘Brochus is een echt craft beer, toch?

Nick : ‘Ja, Onze bieren zijn 100% van gewoon graan, hop, gist, hout en natuurlijke ingrediënten. Geen extracten, poeders of olies zoals al wel eens gebeurd bij de grote brouwerijen. Craft beer heeft zuivere ingrediënten dus een zuiver bier. De ontwikkeling gebeurd hier, kleine volume.

Dat geeft ons ruimte en de mogelijkheid om volop te experimenteren. Als een recept dan toch niet zo geslaagd is dan geven we er geen vervolg aan. Dat gooi je weg, de kleine volumes zorgen er dan ook voor dat we de kwaliteit hoog kunnen houden.

Nina: ‘Dus altijd kwaliteit gegarandeerd!’

Nick: ‘ Ja zeker, bij grote volumes verlies je kapitaal en dan breng je iets op de markt waar je niet helemaal achter staat. Het moet aan onze eisen voldoen! Na een 20 à 25tal proberen is een recept ontwikkeld. Daarna laten we het 1malig bij iemand anders op grote volumes produceren. Maar de oplage blijft beperkt.

Enkel en alleen als we tevreden zijn brengen we het op de markt. We staan 100% achter elk bier dat we al hebben uitgebracht. Maar we blijven zoeken, je moet blijven zoeken.

Nina: ‘Kleine oplages betekent dan ook dat jullie zeer nauwkeurig opzoek gaan naar jullie afnemers?’

Nick: Ja zeker, we verdelen enkel naar ondernemers die in hun eigen product en zaak geloven. Net als wij staan zij er 100% achter, we delen dus dezelfde passie. Die zaken mogen Brochus verkopen.

Bvb Sail & Anchor restaurant in Berchem, staat bekend om de vrouwen bier te leren drinken. Zij verkopen een Brochus dan ook zoals het hoort. Vrouwen gaan ervan uit dat ze geen bier lusten. Bij Sailor & Anchor laten ze die vrouwen proeven. Ze vertellen er dan ook bij dat ze altijd elegantere, delicatere bieren serveren, lichter in alcohol … en ja dat vinden ze dan heel lekker!

brochus-5907.jpg
brochus-5859.jpg

Nina: ‘De verpakking … heel mooi!’

Nick: Ja we verpakken en verzegelen de flessen hier. Het papiertje rond de fles kwam pas achteraf, blijkbaar plakt was niet op glas.

Dus Roel rolt ze eerst in papier en ik stempel de was erop, die maken we trouwens ook zelf.

Nina: ‘Dus als ik het goed begrijp worden ze hier niet gebotteld?’

Nick: ‘Ze worden eerst gebotteld in brouwerij Eutopius in Menen. Een jonge kerel met dezelfde visie en kwaliteit. Hij brouwt fantastisch goed en bij de eerste kennismaking was er direct een klik en dat is enorm belangrijk.

De andere brouwerijen waren groter en afstandelijker. We zitten altijd samen en hebben een vriendschap opgebouwd! Het verhaal zet zich voort. Een match.

brochus-5921.jpg

Nina: ‘De formaten, geen kleine flesjes?

Nick: ‘Nee, enkel een grote fles. Een Brochus moet gedeeld worden. Je moet er samen van genieten!

Nina: ‘Hoe omschrijf jij een Brochus bier?’

Nick : ‘Onze bieren zijn altijd perfect gebalanceerd. Bij ons is het belangrijk dat een bier een geheel is. Smaken die er uitsteken mogen niet op zichzelf staan. Het is heel gemakkelijk om een bier bitter te maken, maar het is niet gemakkelijk om die bitterheid te integreren in een smaak ervaring. Een smaak die stilletjes aan stijgt en zakt. Alles is een geheel. Het smaken palet klopt, als je bvb een klassiek blond bier maakt, maak je dat op basis van een lichte mout. Om een koffiearoma/smaak te bekomen doe je er een geroosterde mout bij. Smaken moeten in elkaar vloeien maar kunnen wel pieken.

Nina: ‘Keuze van het glas is zeker en vast niet onbelangrijk.’

Nick: ‘Dat is heel belangrijk. Een fijn glas, liever een wijnglas. Tulpvormig en elegant. Het is feestelijker en een niveau hoger. We verkopen er geen extra glas bij met het logo. Dit vinden we een oud commercieel verhaal dat niet bijdraagt aan de kwaliteit.’

brochus-5918.jpg

Nina: ‘Als slotvraag, Wat is jouw lievelingsbier, buiten de Brochus uiteraard.’

Nick: ‘Oud Bruin van Liefmans, een vergeten product, zeer spijtig. Het is een mooi zuur bier en behoort zeker en vast tot de oudere bieren. Het is minder gecommercialiseerd, een klassiek zure smaak en zeker niet zoet gemaakt. Maar bijna niet te vinden.

Nina: ‘En die zit ook tussen jullie Brochus gamma?’

Nick: ‘’Bijna, we zijn volop aan het experimenteren!’

Nina Laviana Martinez

Chef - Foodstylist - Recipe Developer - Antwerp - Asturias

www.bitesandwalks.com
Vorige
Vorige

Antwerpen op culinair vlak

Volgende
Volgende

Het zwarte goud van Antwerpen