Het zwarte goud van Antwerpen

De Antwerpse haven heeft de grootste import van cacaobonen, miljarden van deze bonen arriveren jaarlijks. Eens toegekomen worden ze nogmaals gecontroleerd door een bonoloog want enkel de beste zullen gebruikt worden voor onze Belgisch chocolade.

Tres Hombres

Tres Hombres

Het historisch zeilschip Tres Hombres voerde in 2017 voor de eerste keer cacaobonen naar België met als aankomsthaven Blankenberge. Kapitein Arjen Van der Veen was dan ook supertrots met een lading van 7ton. Een droom die uitkomt. Het schip heeft een ecologische route afgelegd en er kwam geen gram Co2 aan te pas, uiteraard zijn ook de producten biologisch en fair trade. De weg naar Brugge, waar de cacaobonen verder zullen verwerkt worden zal per fiets afgelegd worden!

De Tres Hombres is een Nederlands zeilschip dat vaart onder de Stichting van Zeilende Handelsvaart, zij willen het schip nieuw leven inblazen. Een ervaren vaste bemanning neemt nog eens maximum 12 leerlingen/trainees mee aan boord die de basis praktijk van het zeilen zullen leren.

En we mogen fier zijn op de rijke geschiedenis! Het waren dan misschien wel de Spanjaarden die het drankje ontdekte in de 16de eeuw maar het zijn de Belgen die het naar een ander niveau hebben getild!

Schermafdruk 2019-03-11 07.35.10.png

Chocolade een wondermiddel

De eerste echte bewijzen die zijn terug gevonden van het gebruik van cacaobonen is 5300 jaar geleden, ergens in Ecuador. De Olmeken teelden de bomen meer dan 2000 jaar vc. De Maya’s namen dit over en dronken het bij spirituele ceremonieën. De geschiedenis van de chocolade zoals we die nu kennen in Europa begon bij de Meso-Amerikaanse beschaving, het Mexico van nu. Tussen 1200 en 1521.

Chocolade wordt van de ene vijzel in de andere gegoten door een Azteekse vrouw.

Chocolade wordt van de ene vijzel in de andere gegoten door een Azteekse vrouw.

De Azteken, geloofden dat de zaden van de cacaoboon een geschenk was van Quetzalcoatl, de god van de wijsheid. Ze brouwden een drank die zo in trek was bij het volk dat ze de bonen, de cacao ka – ka – w, ook als betaalmiddel konden gebruiken. De keizer van de Azteken dronk liters chocolade, omdat hij het lekker vond en omwille van de geneeskrachtige voordelen: je werd er slimmer en sterker van en je libido zal ervan stijgen!

Het woord chocolade is een afleiding en vertaling van het Azteekse woord Chocolatl.

De gouden eeuw, de 16de eeuw was ook het moment van de cacao die zich verspreide over de rest van Europa!

De Spaans ontdekkingsreiziger Cortez die terugkwam van zijn reis (1521) had de cacaobonen bij zich. En dus waren het de Spanjaarden die er een zoet drankje van maakte, ze voegde suiker en vanille, het was dan ook topgeheim dat ze 100 jaar voor zich hebben kunnen houden. De drank werd enorm populair in Europa, de strijd om de cacaoboon was begonnen!

In het stadje Antigua wordt de chocolade nog gemaakt zoals de Maya’s met Spaans koloniale invloeden dat vroeger deden.

Van plantage tot chocoladerepen

De cacaoboom komt oorspronkelijk uit Mexico en Zuid-Amerika,.

West-Afrika, Brazilië in Zuid-Amerika zijn de grootste producenten. Cacaobomen groeien in warme en vochtige klimaten. De vruchten verdragen geen direct zonlicht en in de vrije natuur kunnen ze wel 15meter groot worden.

De bomen krijgen na 3 à 4 jaar oud hun vruchten en die bloeien het hele jaar door. Op de dikste takken vormen zich peulen, in die peulen bevinden zich grote witte zaden, dat zijn de cacaobonen.

Bij oogst worden de peulen opengesneden en leggen ze de bonen in hopen op bananenbladeren en die worden afgedekt met bladeren, dit blijft een 5tal dagen liggen.

De temperatuur stijgt en de zaden gaan gisten. Het is nu dat de bonen donkerbruin kleuren en de cacaosmaak zich ontwikkelt. Maar de bonen zijn taai en bitter

Schermafdruk 2019-03-11 07.42.35.png

Uiteindelijk worden de zaadjes gedroogd in de zon na de gisting, dat duurt ongeveer 1 à 2 weken.Eens ze gedroogd zijn gaan ze in zakken of kisten naar de fabrieken. Na het wassen worden ze geroosterd in een oven. Nu krijgen ze een chocolade smaak. Daarop worden ze fijngestampt in een machine tot een pasta. Die samen persing zorgt voor de scheiding van het vocht, dat is de cacaoboter.

De pasta, boter en suiker worden enkele dagen door elkaar geroerd, daarvan worden blokken gegoten, die dan uiteindelijk in een koeling worden gelegd.

De eerste Belgische chocolade fabriek Meurisse

Het is in 1845 dat Adolphe Meurisse de eerste fabriek opent aan het Damplein in Antwerpen. De chocolade was bekend onder de namen Boy Scouts, Finor en Croma. Maar 1969 kwam de fabriek in moeilijkheden en General Chocolate nam de zaak over. Er volgde een sluiting in 1974 en de productie werd verdergezet in Herentals in de fabriek van De Beukelaer. Vanaf nu is het Meurisse. – De Beukelaer”.

Schermafdruk 2019-03-10 16.55.52.png
Het begin van Chocolatier Meurisse

Het begin van Chocolatier Meurisse

De eerste chocolade reep komt op de markt in 1904, helaas wordt hij van de markt gehaald in 1986, ondanks het succes.

De eerste chocolade reep komt op de markt in 1904, helaas wordt hij van de markt gehaald in 1986, ondanks het succes.

Perette komt terug op de markt in 2017! Het oude recept maar met ecologisch afbreekbaar verpakking.

Perette komt terug op de markt in 2017! Het oude recept maar met ecologisch afbreekbaar verpakking.

Neuhaus, Leonidas en Meurisse Belgische pioniers

Jean Neuhaus de apotheker die zijn medicijnen van een laagje chocolade voorzag.

Jean Neuhaus de apotheker die zijn medicijnen van een laagje chocolade voorzag.

Medicijnen verstopt onder een laagje chocolade was de perfect manier voor Jean Neuhaus een Zwitserse Apotheek gevestigd in Brussel om zijn klanten te verwennen. In 1912 is het zijn kleinzoon die op het idee komt om er een echte bonbon van te maken, gevuld met lekkers en geen medicijnen meer. De originele Belgische praline is geboren. De eerste boetiek werd in Brussel geopend in 1857 in de Koningengallerij eerste als apotheker daarna als chocolatier.

Het bonbondoosje van Louise Agostine, de vrouw van mijnheer Neuhaus vond het wereldbekende doosje uit om de praline te beschermen, voorheen werd het verkocht in een puntzak. De Ballotin doos was een schot in de roos en wordt nog steeds gebruikt.

Het verhaal over de guillotine raam van Leonidas is er eentje om nooit te vergeten. Het was meneer Leonidas Kestekides die zijn chocolade niet langer op straat verkocht en dus verplicht was om een pand te betrekken. Aangezien dat hij toch nog het contact met de mensen op de straat wilde behouden en het pand redelijk klein was verkocht hij zijn chocolade via de openstaande raam.

Grand Prize winner: Long-snouted seahorse (Hippocampus guttulatus), Croatia, Plavnik. Photo by Lars Reichenbach/Guylian Seahorses of the World.

Grand Prize winner: Long-snouted seahorse (Hippocampus guttulatus), Croatia, Plavnik. Photo by Lars Reichenbach/Guylian Seahorses of the World.

Guylian, een liefdesverhaal en het redden van zeepaardjes

Maar het mooiste verhaal vinden ik die van chocolade Guylian. Eén van de meest bekende chocolaatjes ter wereld, het zeepaardje gevuld met praliné.

Moeke, mijn grootmoeder en meter woonde aan de kust en ze had de chocolade zeepaardjes en schelpjes altijd in huis. Ik ontdekte het verhaal van Guylian nog maar pas en was opslag verliefd over het vroeger en het nu!

Een liefdesverhaal ontstaan uit passie en liefde voor elkaar en chocolade. Guy, een bekende chocolatier en Lilian waren dol verliefd, ze trouwden en zetten de zaak samen verder. Het kusttoerisme kende een nooit geziene stijging en in 1958 laten Guy en Lilian hun naam samensmelten tot Guylian, een nieuwe naam was ontstaan. Geïnspireerde door de kust werd het chocolade zeepaardje geboren en opgevuld met de pralinévulling van Guy. Lilian zorgde met haar creatieve touch voor de zeeschelpjes en de kleurenschakering

Een echte Guylian chocolade herken je aan de G stempel onderaan elk chocolaatje.

Guylian ondersteunt het Seahorse-project sinds 1998. Een project dat zich inzet voor het redden en beschermen van zeepaardjes en andere levende zeewezens. Elk jaar worden er meer dan 25 miljoen zeepaardjes levend of dood verhandelt. Meestal komen deze diertjes terecht in aquariums, gedroogd als souvenir en gebruikt in de Chinese traditionele geneeskunde.

Dominique Persoone

Dominique Persoone

Chocolate Line van Dominque Persoone

Dominique’s kleurrijke en krachtige creaties springen eruit, ze zijn duidelijk geïnspireerd door zijn talrijke cacao jungle reizen naar Latijns-Amerika waar hij de plaatselijke bevolking en boeren ontmoet en steunt. Hier ontstaan de nieuwe smaken en geuren van de Chocolate Line.

The Chocolate Line is een voorbeeld van hoe we op een verantwoorde manier moeten omspringen met ingrediënten, respect moeten hebben voor eeuwenoude traditie en erfgoed en duidelijk moeten kiezen voor milieuvriendelijke verpakking.

En daarom zijn wij zo goed! Ambao dit is Belgisch

De Europese richtlijn zegt dat 5% van je chocolade uit plantaardige vetstoffen of andere artificiële additieven mag bestaan, dus dat betekend ter vervanging van cacaoboter!!!

We don’t think so! Daar wilde België echt niet aan mee doen. In België mag dat niet en dat geeft het kwaliteitslabel Ambao aan. Een label dat tot stand is gebracht door het Belgische Ministerie van Economische Zaken die een duidelijk onderscheid wil maken tussen de Belgische kwaliteitschocolade en Britse fake. Want het waren voornamelijk de Britse snoepfabrikanten die al sinds 1979 hierop aandrongen.

Ambao is Swahilli en is een mooi rond en vol woord, het klinkt dus smakelijke en warm, bedacht door een reclamebureau.



Nina Laviana Martinez

Chef - Foodstylist - Recipe Developer - Antwerp - Asturias

www.bitesandwalks.com
Vorige
Vorige

Antwerpse Brouwerij Brochus

Volgende
Volgende

I am Julia Child, bon appetite!